Badhuis en Sauna Da Costa – Amsterdam

Badhuis en Sauna Da Costa – Amsterdam

Het badhuis op de Da Costakade 200 is er al sinds de tijd dat het in Amsterdam gebruikelijker was om naar een badhuis te gaan dan zelf een douche te hebben. Elke buurt had zo zijn eigen badhuisvoorziening. Toen de private douche zijn intrede deed in de Amsterdamse woningen gingen al deze badhuizen í©í©n voor een dicht. De meeste hebben een totaal andere, culturele bestemming gekregen al of niet gecombineerd met horeca.

Het badhuis aan Da Costakade was als laatste aan de beurt om gesloten te worden. Omdat dit badhuis toen, begin jaren 90, nog steeds aan een substantií‚le behoefte voldeed (en nu nog steeds doet!) hebben vrijwilligers, gebruikers en andere belanghebbenden besloten sluiting te voorkomen en hiertoe een stichting opgericht.
Een enthousiaste groep mensen heeft een jaar lang gewerkt om een groot deel van het badhuis tot sauna te verbouwen. Met het geld dat via de sauna binnen komt, kan tot op heden het badhuis in stand gehouden worden.

Zowel de sauna als het badhuis worden sinds de opening in 1992 goed bezocht. Het badhuis is een onmisbare voorziening waar veel mensen uit heel Amsterdam gretig gebruik van maken.

Da Costa anno nu

Sinds een aantal jaren staat de sauna bekend onder de naam Da Costa. Nog steeds werkt een grote groep vrijwilligers in bar- klus- en schoonmaakdiensten om het badhuis en de sauna draaiende te houden. Deze mensen werken met veel enthousiasme om het de bezoekers naar de zin te maken. Voor de vrijwilligers is Da Costa soms een opstapje naar betaald werk, soms een leuke en zinnige tijdsbesteding, maar in alle gevallen een goede gelegenheid voor sociale contacten.

De stichting wordt bestuurd door een vier-koppig vrijwillig bestuur. Er is momenteel 1 betaalde beheerder De stichting krijgt geen structurele subsidie, maar probeert ondanks alles vooral het badhuis, maar ook de sauna laagdrempelig te houden door lage toegangprijzen te hanteren.

In de sauna is een massageruimte aanwezig die verhuurd wordt aan professionele masseurs. Samen met de zonnebank en de wasserette vormt Da Costa een onvervangbare voorziening op buurt- en stadsniveau.

> Check hier de website van Badhuis en Sauna Da Costa – Amsterdam

7.8
Gemiddelde Score: 7.8 (6 reviews)

Deel uw ervaring en schrijf een review!

Sending

6 Reviews

  1. Margriet 3 maart 2019
  2. Andrea Hahn 24 november 2018
  3. robbert 31 juli 2016
  4. Adriaan 14 september 2015
  5. robbert 26 augustus 2015
  6. Henk 17 januari 2011